Projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” postiže zapažene rezultate

U 2021. godini stopa reciklaže staklene ambalaže povećana za 27% u odnosu na 2020. godinu

Sarajevo, 10.02.2022. godine

U sklopu regionalnog projekta Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” koji se u Bosni i Hercegovini implementira u Bihaću, Novom Travniku, Konjicu i Ilidži, ukupno je predato na reciklažu više od 150 tona staklene ambalaže, što je za 27% više nego u 2020. godini.

Tako su građani Novog Travnika prikupili više od 89 tona, Bihaća više od 49 tona, Konjica više od 13 tona i Ilidže više od 3 tone staklene ambalaže.

Treba napomenuti da je u sklopu projekta puno urađeno i na infrastrukturi za prikupljanje staklene ambalaže, pa su ove četiri lokalne zajednice u kojima se projekat implementira dobile 190 specijalnih kontejnera – tzv. zvona za odlaganje staklenog ambalažnog otpada, koji su postavljeni na frekventna mjesta.

Također je implementirana i promocija projekta u kojoj su građani informirani i educirani o načinu odlaganja staklene ambalaže, a posebna pažnja je posvećena ugostiteljskim objektima koji su uključeni u realizaciju projekta.

Projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” u Bosni i Hercegovini realizuje prvi operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u BiH „Ekopak“, Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Asocijacija za ekonomski razvoj (REDAH), te  javna komunalna preduzeća u pomenutim gradovima i općini.

„Zadovoljni smo rezultatima u 2021. godini, pogotovo imajući u vidu da je i u ovoj godini pandemija značajno uticala i na privredne subjekte i na građane. Jedan od ciljeva projekta je povećati stepen reciklaže staklene ambalaže za 20%, a mi smo uspjeli povećati za 27%, što je izvrstan rezultat.“, kazala je

Amela Hrbat direktorica Ekopaka, te naglasila da su u svim lokalnim zajednicama u kojima se provodi projekat zabilježili znatan rast prikupljanja staklene ambalaže.

Tako je u Općini Ilidža prikupljeno čak 115% više nego u 2020. godini, u Bihaću 77%, u Novom Travniku 4% i Konjicu 97%.

Projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ se sprovodi u okviru programa razvojnog partnerstva sa privatnim sektorom (develoPPP), a finansiran je od strane njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), kao i prvog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini „Ekopak“, a pored Bosne i Hercegovine Projekat se implementira i u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Press Office

Ekopak

t:    +387 33 921 934

f:    +387 33 921 935

m:   pr@ekopak.ba

w:    www.ekopak.ba

a:    Zmaja od Bosne 7-7a

Importanne centar

71000 Sarajevo

O PROJEKTU:

Regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ finansiraju njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i operateri sistema upravljanja ambalažnim otpadom „Ekopak“ (BiH),  „Sekopak“ (Srbija), „Pakomak“ (Sjeverna Makedonija), a sve u okviru programa saradnje sa privatnim sektorom (developpp.de). Zajedno sa operaterima sistema upravljanja ambalažnim otpadom, Projekat sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), Nacionalna Alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Asocijacija za ekonomski razvoj (REDAH) i Zajednica jedinica lokalne samouprave (ZELS).  Zajedno sa kompanijom Ekopak, projekat u BiH sprovode GIZ i REDAH. Projekat je započeo u januaru 2020. godine i trajaće do kraja 2022. godine. U okviru projekta predviđeno je uspostavljanje osnove za isplativiju reciklažu stakla, tako što će se u odabranim lokalnim samoupravama postaviti kontejneri za odlaganje staklenog ambalažnog otpada, u gradskim i ruralnim sredinama, kao i u ugostiteljskim objektima, sa ciljem povećanja sakupljene staklene ambalaže. Projekat će pratiti i edukativna kampanja namijenjena svim građanima i institucijama u odabranim pilot općinama, a jedan od ciljeva je povećati stopu prikupljanja staklene ambalaže u ovim općinama.