Jedan od glavnih ciljeva projekta, koji je pokrenula Njemačka razvojna saradnja – GIZ, u saradnji sa operaterima ambalažnog otpada – kompanijama Ekopak, Sekopak i Pakomak, je da se u ovim općinama poveća količina sakupljene staklene ambalaže za 20% i postigne isplativost reciklaže stakla.

Tako je Ekopak, uz pomoć partnera na projektu i lokalnih zajednica, postavio 31 kontejner za staklenu ambalažu u Novom Travniku.

„S ciljem povećanja stope reciklaže staklene ambalaže za 20% u BiH, prvobitnim općinama pridružili smo još dvije općine Konjic i Ilidžu, te im obezbjedili potreban broj kontejnera za prikupljanje staklenog ambalažnog otpada. Praćenje sakupljanja obuhvatiće gradsko jezgro, ruralna naselja i ugostiteljske objekte, a projekat će pratiti i edukativna kampanja namijenjena građanima i institucijama. Po završetku projekta biće izrađen Vodič koji će sadržati sve podatke o ostvarenim rezultatima, koji bi služio za razvoj sistema u opštinama u kojima nije sproveden i kako bi se i u njima uspostavio efikasan i ekonomski isplativ sistem upravljanja staklenom ambalažom“, rekla je direktorica Ekopaka Amela Hrbat.

U okviru projekta, za lokalne samouprave će biti pripremljen i Vodič za uspostavljanje efikasnog i ekonomski isplativog sistema upravljanja staklenom ambalažom, a cilj projekta je i da doprinese poboljšanju primjene zakona i uredbi u oblasti zaštite životne sredine što je, također, direktan doprinos daljem pridruživanju EU i usklađivanju pravila i propisa Srbije kao pretpristupne zemlje EU.
Projekat se sprovodi u BiH, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, u okviru programa razvojne saradnje sa privatnim sektorom – develoPPP.de koji financira Njemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a implementiraju ga NALED, Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Zajednica jedinica lokalnih samouprava (ZELS) iz Sjeverne Makedonije.