Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu“

JKP „Vilenica-Čistoća“ d.o.o. Novi Travnik postala partner u projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu“ koji je otpočeo početkom ove godine. Asocijacija za ekonomski razvoj – REDAH Mostar i neprofitna kompanija EKOPAK Sarajevo u suradnji sa GIZ-om provode zajednički projekt „Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu“ sa ciljem da se unaprijedi stopu sakupljanja staklene ambalaže i ojača svijest građana o značaju reciklaže, ali i da se kreiraju povoljna regulatorna rešenja u ovoj oblasti.

  • U tijeku trajanja projekta fokus će biti na zajedničkom djelovanju u oblastima:
  • Uspostavljanje, unapređenje i promocija javno-privatnog dijaloga na lokalnom i regionalnom nivou,
  • Stvaranje uvjeta za razvijanje sakupljačke mreže za staklenu ambalažu kroz postavljanje odgovarajuće infrastrukture i poboljšanje dostupnosti usluga i informacija o pravilnoj primarnoj selekciji,
  • Razvijanje biznis modela primjenjivih u različitim strukturama jedinica lokalne samouprave za sve uključene aktere u regionu,
  • Promoviranje značaja primarne selekcije, reciklaže i koristi koje takvi procesi imaju za zdravlje ljudi i očuvanje životne sredine.

JKP „Vilenica-Čistoća“ d.o.o.Novi Travnik će svojim djelovanjem potpomoći realizaciju zadanih ciljeva i time zajednički doprinijeti boljem upravljanju u sakupljanju ove vrste otpada na prostoru  naše  općine.